Uw tandarts in Den Haag

Hoenderloostraat 73, Den Haag

Wanneer wisselen de melktanden van mijn kind?

Geplaatst op

Kunt u zich nog herinneren dat u uw eerste melktand doorbrak? Misschien heeft u hem zelfs een tijdje bewaard. Het verliezen van melktanden is voor kinderen namelijk een bijzondere gebeurtenis: het kind wordt groot! Maar wanneer komt de tandenfee voor het eerst op bezoek?

Als de tanden doorbreken, gaat dit meestal gepaard met pijn in de mond doordat de volwassen tand tegen de melktand drukt. Het volwassen gebit is voor het wisselen al gevormd en bevindt zich in de kaak onder het melkgebit. Vervolgens groeien ze langzaam omhoog richting de melktand en drukken ze de melktanden naar boven.

Heeft uw kind ernstige pijn aan tanden en/of kiezen, neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers voorzien u graag van meer informatie of advies. In geval van spoed kunt u ook contact opnemen met de spoed tandarts. Binnen onze reguliere openingstijden wordt u indien mogelijk direct geholpen.

Tandartspraktijk Zuiderpark
Hoenderloostraat 73
2573 RL Den Haag
Tel: 070 345 7841
Spoed: 070 311 0305
tandartsmousavi@gmail.com
Openingstijden:
Maandag: 08.30 uur – 17.00 uur
Dinsdag: 08.30 uur – 17.00 uur
Woensdag: 08.30 uur – 17.00 uur
Donderdag: 08.30 uur – 17.00 uur
Vrijdag: 08.30 uur – 17.00 uur
Weekend: Gesloten

Wanneer begint het wisselen van melktanden

Meestal beginnen kinderen met tanden wisselen vanaf ongeveer 5 à 6 jaar, maar dit verschilt per kind. Als eerst komen er nieuwe kiezen door, achter de kiezen van het melkgebit. Deze kiezen drukken de melktanden niet weg, waardoor het kind meestal ook niks merkt bij het doorkomen van deze kiezen. Daarnaast vallen de kiezen niet op, omdat ze zich helemaal achterin de mond bevinden. Het kan wel voorkomen dat kinderen klagen over pijn in hun mond op het moment dat de kiezen doorbreken.

Wanneer wisselen snij- en hoektanden bij kinderen?

Andere tanden drukken meestal wel een melktand weg, waardoor het kind meer pijn zal ervaren. Na de eerste kiezen volgen de voorste snijtanden en daarna de buitenste snijtanden. De hoektanden breken meestal door bij kinderen met een leeftijd van 7 à 9 jaar. Daarna volgen de kleine kiezen en de grote kiezen. Op 14-jarige leeftijd zijn er meestal geen melktanden meer aanwezig. Het wisselen van het melkgebit gaat in deze volgorde:

Eerste grote kiezen 5-6 jaar
Voorste snijtanden 6-8 jaar
Buitenste snijtanden 7-9 jaar
Hoektanden 7-9 jaar
Eerste kleine kiezen 9-11 jaar
Tweede kleine kiezen 11-12 jaar
Tweede grote kiezen 11-12 jaar

Wanneer komen verstandskiezen door?

Sommige mensen krijgen er tussen hun 18de en 24ste levensjaar nog (maximaal) 4 verstandskiezen bij. Deze kiezen zitten achter de grote kiezen en kunnen tandvleesontsteking of tandbederf veroorzaken, waardoor het bij sommige verstandskiezen nodig is dat ze getrokken worden.

Tanden wisselen bij dieren

Hoe zit het eigenlijk bij dieren? Veel dieren hebben net als mensen een melkgebit en blijvend gebit, maar er zijn ook dieren die meerdere keren van tanden wisselen. Een olifant wisselt maar liefst 7 keer zijn gebit. Krokodillen wisselen nog vaker hun tanden: bij sommige tanden komt zelfs drie keer per jaar een nieuwe tand door. Deze dieren hebben de extra tanden ook een stuk harder nodig dan wij, want hun tanden slijten aanzienlijk sneller door het voedsel dat ze eten.

Wisselt uw kind zijn melktanden

Heeft uw kind pijn in zijn mond en wilt u weten of dit komt door het wisselen van tanden? Maak een afspraak met onze specialisten, dan kunnen wij u hierover informeren.

Geplaatst in Geen categorie

Over ons

Tandartspraktijk Zuiderpark is gevestigd in Den Haag en opgericht in 2009. Ons team bestaat uit een tandarts, mondhygiënist, tandtechnieker en twee assistentes. Iedereen is ervaren en deskundig in zijn vakgebied.  In Tandartspraktijk Zuiderpark werken wij met de modernste apparatuur. Daarnaast gebruiken wij in onze behandelmethodes de nieuwste tandheelkundige technieken en volgen we recente ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde op de voet. Het gemak en belang van onze patiënten staat bij ons altijd voorop.

Contactgegevens

Tandartspraktijk Zuiderpark
Hoenderloostraat 73
2573 RL Den Haag

Tel: 070 345 7841
Spoedtandarts070 345 7841
E: tandartsmousavi@gmail.com

© 2023 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks