Uw tandarts in Den Haag

Hoenderloostraat 73, Den Haag

Geschiedenis van de tandenborstel

Geplaatst op

Door de opmars van de elektrische tandenborstel heeft de tandenborstel de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt. Tegenwoordig vind je zelfs tandenborstels die meten hoelang u poetst en hoeveel druk u op uw tanden uitoefent. Een wereld van verschil als je deze moderne borstel vergelijkt met de borstel van vroeger.

Hoe heeft de tandenborstel zich ontwikkeld?

Hoewel de ouderwetse tandenborstel ‘slechts’ 150 jaar oud is, realiseerde de mensheid zich al ver voor Christus dat het gebit regelmatig schoongemaakt moest worden. Zo gebruikte de Egyptenaren een houtje als tandenstoker en wreven ze met steengruis of as over de tanden om het gebit te reinigen. Ongeveer 2000 jaar later (1600 v. Chr.) vonden de Chinezen kauwstokjes uit die gemaakt waren van aromatische houtsoorten. Naast het reinigen van het gebit zorgden deze kauwstokjes voor een frisse adem. Tegenwoordig worden in sommige Afrikaanse landen nog steeds kauwstokjes gebruikt.

Tandenpoetsen met varkensharen en botten

De Grieken wreven ruwe stof over hun gebit om de tanden te reinigen. Deze manier van tandenpoetsen is tot in de late middeleeuwen gebruikt. Terwijl we in het westen nog poetsten met lapjes stof, werd in 1498 onder leiding van de Chinese keizer Hongzhi de eerste tandenborstel van varkenshaar gemaakt. Op deze borstel van bot of bamboe waren in die tijd ruwe varkensharen bevestigd.

Westerse handelaren kwamen vanuit China naar Europa en namen deze Chinese tandenborstel mee. In 1560 werd in Frankrijk de eerste tandenborstel gesignaleerd. Ze waren in die tijd gemaakt van dure houtsoorten, die met zilver waren bewerkt. Alleen de echte rijken konden dit luxeproduct veroorloven. De middenstand poetste zijn tanden nog steeds met een stokje of lapje stof.

De eerste tandenborstel

Toen William Addis in 1770 gevangen werd genomen omdat hij betrokken zou zijn bij rellen, begon hij achter de tralies aan een bijzondere hobby. Uit verveling verzamelde hij de botjes die hij overhield van zijn maaltijden. Het lukte Addis om varkensharen via bewakers te bemachtigen en kon deze met lijm aan het bot bevestigen. Toen hij een tijd later vrijgelaten werd, begon hij met het verkopen van tandenborstels. Hij opende een fabriek en begon op grote schaal tandenborstels te produceren. Door massaproductie werd het een stuk goedkoper om een tandenborstel te maken, waardoor het ook voor de gewone burger mogelijk werd om een tandenborstel aan te schaffen. Leuk detail: zijn fabriek bestaat nog steeds!

De eerste elektrische tandenborstel

Men begon zo’n 100 jaar later (rond 1880) al met de ontwikkeling van de elektrische tandenborstel. Het duurde een tijd voor deze borstel op de markt kwam: dat was in het jaar 1939. Hij werd vooral gemaakt voor mensen met een motorische beperking, omdat zij niet goed om konden gaan met een normale borstel.

Doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was de elektrische tandenborstel geen succes. Pas in 1987 werd een tandenborstel geïntroduceerd die snel aan populariteit won en sindsdien is het aantal gebruikers van de elektrische borstel flink gestegen.

Gelukkig hoeft u uw tanden niet meer met een lapje stof te reinigen. Voor een paar tientjes heeft u al een elektrische tandenborstel met poetsdruksensor en timer. Wilt u advies over de meest geschikte tandenborstel? Neem dan contact met ons op of bel ons via 070 345 7841.

Geplaatst in Geen categorie

Over ons

Tandartspraktijk Zuiderpark is gevestigd in Den Haag en opgericht in 2009. Ons team bestaat uit een tandarts, mondhygiënist, tandtechnieker en twee assistentes. Iedereen is ervaren en deskundig in zijn vakgebied.  In Tandartspraktijk Zuiderpark werken wij met de modernste apparatuur. Daarnaast gebruiken wij in onze behandelmethodes de nieuwste tandheelkundige technieken en volgen we recente ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde op de voet. Het gemak en belang van onze patiënten staat bij ons altijd voorop.

Contactgegevens

Tandartspraktijk Zuiderpark
Hoenderloostraat 73
2573 RL Den Haag

Tel: 070 345 7841
Spoedtandarts070 345 7841
E: tandartsmousavi@gmail.com

© 2023 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks